Mágia líčenia kozmetiky

16.12.2017 17:00
 
 

Každý magický obrad už odjakživa sprevádzalo maľovanie tela. Farby a masky telo ochraňovali. Nebezpečné zvieratá boli vždy odplašené práve pomaľovanými telami alebo maskami, ktoré ochraňovali, no rovnako sa používali aj k liečeniu chorôb, prevencii, či inej ochrane pred zlom.

 

 

Najdôležitejšou a najrýchlejšou časťou tela boli vždy oči. Starý Egypťania si maľovali silne čierne obočie do prísneho oválneho tvaru, aby zvýraznili uhrančivosť pohľadu. Líčenie dokonca ochraňovalo pred slepotou. Už v týchto časoch sa používal aj rúž a dokonca červený sa nanášal na ústa, aby nemohli cez ne preniknúť zlí duchovia, alebo nanesená červená farba chránila aj pred otráveným jedlom. Farbenie a lakovanie nechtov rovnako ochraňovalo končatiny.


 

Tetovanie sa neskôr povýšilo na trvalý či permanentný makeup a v súčastnosti, hoci to bolo doménou Ameriky, nie je ani u nás výnimkou žena, ktorá má vytetované obočie, očné linky, či ústa zvýraznené týmto spôsobom. Námorníci verili, že tetovanie ich ochráni pred utopením. Kým kedysi farbenie a tetovanie súviselo naozaj len s ochranou, neskôr sa stalo symbolom a prostriedkom krásy. Mágia líčenia nie je žiadnou výnimkou ani dnes. V Indii silne namaľovanými očnými linkami odháňajú zlo, na Strednom východe si ženy telo pomaľovávajú henou komplikovanými vzormi a táto tradícia pretrvala z čias Starého Egypta, kde sa maľovanie henou používalo nielen pre krásu, ale i ochranu.

 

 

Farby

 

Ak sa chceme magicky nalíčiť, farby sú veľmi dôležité, pretože symbolizujú nielen vizuálny dojem, ale aj rôzne sily a energie. Ku každej farbe sa viaže tradícia, ku ktorej sa dopracovali ľudia stáročnými pozorovaniami a používaniami.

Ak chcete v spoločnosti zosilniť svoj dojem, použite zvýraznené očné linky, rovnako nechty treba maľovať s určitým cieľom, ktorý potom aj dosiahnete. Maľovanie totiž nikdy nie je len tak, maľovanie je rituál a rituál vykonávame preto, aby sme aj niečo dosiahli.