Aromaterapia a sila esenciálnych olejov

08.01.2015 21:02

 

Aromaterapia je prirodná liečba, pri ktorej sa využíva liečebný potenciál esenciálnych olejov extrahovaných z rôznych častí rastlín, kvetov, stromov, miazgy, ovocia, tráv, kôry a semien. Je to skutočne holistická terapia, ktorá berie do úvahy stav mysle, tela i ducha osoby, ktorá hľadá pomoc.

 

Esenciálne oleje sú "životné látky", ktoré vznikajú spolupôsobením rastlín a slnečného svetla. Preto môžeme chápať éterické oleje aj ako poslov energie a vedomia. Každý z nás rozlišuje silice na tie, ktoré mu voňajú príjemne a na tie , ktorých vôňa je pre neho neprijateľná. Nesmieme preto pri výbere eterických olejov podceňovať osobné vnímanie jednotlivých vôní. Napriek tomu, že éterické oleje môžu mať okamžitý účinok, väčšina disharmónii dlhodobého charakteru si vyžaduje trpezlivosť ducha.

 

Aromaterapia a jej pôsobenie


Esenciálne oleje pôsobia vo všetkých rovinách. Môžu okamžite zmierniť fyzické symptómy a súčasne budú pôsobiť aj na emočnú a mentálnu rovinu. Eterické oleje pri vdychovaní prenikajú cez nos ku koreňu vnútorného nosa, ktorý je vystlaný tenkou vrstvou sliznice. Esenciálne oleje sú prírodné organické látky, sú ako materské mlieko každej rastliny, majú životnú silu, ktorú možno nájsť iba v živých organizmoch. Človek rastlina sú udržované pri živote rovnakou životnou silou a sú preto v harmónii. Takže na liečivé účinky je nutné používať iba prírodné esenciálne oleje. Prenikanie esenciálnych olejov cez pokožku je pomalšie, rozptýlenejšie a tak i bezpečnejšie. K tomuto prenikaniu dochádza výmenou medzi mimobunkovými tekutinami a krvou, lymfou a tkáňou. Tieto roznášajú telesné tekutiny k orgánom, ktoré ich zčasti vstrebú. Ak teda dodávame esenciaálne oleje do organizmu pokožkou, cestujú po našom tele s telesnými tekutinami a tak preniknú priamo do daného orgánu.

 

 

V čom je výnimočná aromaterapia?

 

 

Aromatické oleje nám zvyšujú hodnotu života vo všetkých oblastiach. Či už pri ich používaní na liečenie, pre krásu v kozmetike, alebo na ukľudnenie mysle. Vynikajúco sa hodia i na zvýšenie zmyselnosti a navodenia príjemných pocitovoptimizmu, či na povzbudenie duchovného vedomia. Sú nádherne voňavé a pôsobia okamžite. Dajú sa namiešať a použiť konkrétne pre každého, pretože každý z nás je unikátnym posolstvom a tak iba unikátny liek bude na liečenie postačujúci. Preto musíme hľadať aromatické látky vhodné pre osobu, ktorú chceme liečiť tak, aby vyvážila jej nedostatky a rozvinula jej vlohy. A to nám aromaterapia umožňuje.

 

 

 

 

 

História Aromaterapie

 

Silicové oleje sú darom prírody a ľudstvo si ich váži už od staroveku. Voňavé silice sprevádzali už dávnych Egypťanov po celý ich život a rovnako boli cenené aj v starom Grécku. Egypťania neboli jediným národom, ktorý používal aromatické látky. Dochovala sa hlinená doštička z Babylonu pochádzajúca asi z roku 1800 pr.n.l., na ktorej je objednávka ne olej z cédru, myrhy a cyprušteku. Tiež židovské národy používali oleje a kadidla. Gréci sa veľa naučili od Egypťanov ako používať a vyrábať parfumy a aromatické látky. Rimania používali parfumy ešte viac ako Grékovia. Používali parfumy na kúpelemasáže, ale voňali si s nimi i vlasytelo, šaty a dokonca i vojenské vlajky a steny domov. Rovnako boli dobre známe Arabom, najmä arabský lekár Avicena, ktorému sa pripisuje rozvoj destilácie a pokrok vo výrobe aromatických látok. Cez krížové výpravy sa dostali aj do Európy. Koncom 13.storočia si Európa začala svoju vlastnú módu vôní. Prvá zmienka o "aromaterapii" sa objavila práve vo Francúzku. Tiež Taliansko prispelo k rozvoju aromaterapie. Hlavnú pozornosť na psychologicko-energetickú rovinu sústredil a prepojil znalosti čínskej medicíny s praxou aromateraputa Gabriel Mojay. Otvoril tak tretiu cestu pre využitie esenciálných ojejov na liečenie našej duše. Používať esenciálne oleje ako poslov energie a vedomia..

 

 

Čo sú eterické oleje?

 

Eterické oleje sú koncentrované vonné esencie rastlín, ktoré sa získali z rastlín spracovaním a to najčastejšie buď destiláciou alebo extrakciou. Sú rozpustné v olejoch, mlieku a alkohole. Všetky pôsobia antisepticky dezinfekčne. Pretože sú to silne koncentrované látky nemali by prísť do styku s pokožkou, môžu vyvolať alergickú reakciu. Dôležité je používať pravé prírodné oleje. Sú účinnejšie a je v nich prítomná aj liečivá životná sila rastlín. Vonné syntetické oleje používame len na prevoňanie priestoru.

 

 

 

Aromaterapeutická masáž

 

Aplikácia esenciálných olejov masážou je metóda, ktorá zvyšuje účinnosť ich použitia už samotným psychologickým efektom masáže ako takej. Jej schopnosť podporiť krvný lymfatický obeh má za dôsledok zníženie napätia zvýšenie životnej energie. Pri aromaterapeutickej masáži esenciálne oleje pôsobia jednak cez dýchacie orgány pri samotnej inhalácii čuchom pri nanášaní a jednak vstrebávaním cez pokožku. Koža absorbuje rozpustné látky v tukoch do hlavného obehu.

 

Aromaterapeutická masáž nie je vhodná pre ľudí:

akútne chorých, s vyššou teplotou, pri čerstvých ranáchjazváchkožnej infekciimodrinách a kŕčových žilách.

 

 

 

...Telo je ako harfa a ak sú jej struny príliš voľné alebo príliš napäté, nástroj je rozladený, človek je chorý.

...A ak je harfa ľudského tela rozladená, môžeme hľadať liek ma jej vyharmonizovanie v nekonečnom bohatstve prírody.

 

...Vône, ktoré dokážu vyvolávať uspokojenie, sú v rastlinách tak výrazné a príjemné, že žiadne pilulky z lekárne sa im nevyrovnajú.

John Gerarde.