Čo je to ten ankh?

15.12.2017 13:55

 

Ankh. Už vyslovenie tohto slova v nás evokuje čosi starobylé a posvätné. Je to slovo z jazyka, ktorým sa hovorilo v starom Egypte. Dnes je staroegypština už dávno mŕtva a zostalo z nej len hieroglyfické písmo. O ňom vám porozprávam niekedy inokedy. Dnes spoznáme azda najposvätnejší hieroglyfický znak, ktorý obsahoval každý text na papyroch, na chrámoch, tento znak mali v rukách faraóni i bohovia. A my  oddnes budeme vedieť, ako sa číta….

 

 

     Čo teda znamená tento hieroglyfický znak? Slovko ankh prekladáme ako život, bytie, existencia. Ale keďže ho vždy podáva boh faraónovi do rúk alebo ho v rukách už faraón drží, tak zmysel tohto symbolu sa rozširuje z jednoduchého žitia na kľúč k životu….Keď sa nabudúce budete pozerať na akýkoľvek reliéf na stenách chrámov, tak všade boh podáva faraónovi do rúk kľúč k životu – ankh a prostredníctvom faraóna sa tento kľúč k životu dostáva ku všetkým Egypťanom. Ak sa táto výzdoba nachádza v kráľovských hrobkách, tak znamená síce tiež kľúč k životu….ale narozdiel od chrámov, v hrobkách to znamenalo kľúč k večnému životu po smrti.

     Ide o jeden z najbežnejších amuletov, ktoré tak veľmi radi poverčiví starovekí Egypťania nosili v každodennom živote.

     A keďže je to vlastne hieroglyfický znak, tak si trošku bližšie vysvetlime, ako sa na tento znak dívali ľudia, od ktorých nás dnes delia tisícročia……a možno, keď  vás naučím dívať sa na ankh rovnakými očami ako oni kedysi….aspoň takto nachvíľku sa cez “klúč k životu” s nimi spojime…..

 

 

     Ankh v krajine Ta Meri znamenal medené zrkadlo bohyne Hathor (v Egypte nepoznali naše klasické zrkadlá, používali vyleštené medené okrúhle zrkadlá s bohato zdobenou rúčkou, ktoré nazývali Hathorino Oko). Meď bol posvätný kov, ktorý dokázal “lapat” svetlo. A svetlo znamená život.

 

Zároveň je ankh aj božské oko, ktoré sa díva na svet a chráni život na ňom. Znak pripomína aj kyticu, čo je vlastne tiež symbol života aj u nás,  a pripomína aj obilie, čo znamená chlieb a ten znamená život. A na záver….pozrite sa na mapu Egypta. Jediná rieka pretekajúca cez Egypt je najväčšia rieka sveta Níl. Všimnite si koryto rieky Níl a porovnajte ho so znakom Ankh…..i tu je jasná podoba a to v tom najdôležitejšom význame. Níl je doslova a dopísmena darom bohov pre Egypt, bez ktorého by neexistoval život v tejto krajine, tak v minulosti ako i súčasnosti.